25 november t/m 10 december: Orange the World

Woensdag 25 november geeft burgemeester Reinie Melissant-Briene samen met de voorzitter van de Soroptimistclub Merwekring, Wike van der Bout, in Gorinchem de aftrap voor de campagne Orange the World. Doel is dat naast bewustwording ook initiatieven ontplooid worden die geweld tegen vrouwen tegengaat. Met als ultieme doel een toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Campagne

De wereldwijde campagne start woensdag 25 november op de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen en eindigt op donderdag 10 december op de Internationale Mensenrechtendag. Gedurende de campagne wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Dit gebeurt door het oranje verlichten van markante gebouwen en andere activiteiten. 

Wat gebeurt er in Gorinchem?

In Gorinchem heeft de Soroptimistclub Merwekring het initiatief genomen. Evenals vorig jaar gebeurt de aftrap van de campagne door het onthullen van een oranje gespoten tekst met de letters ORANGE THE WORLD op een buitenlocatie in Gorinchem. Naast deze actie worden in de regio diverse bijzondere gebouwen, zoals Slot Loevestein en het Geofort in Herwijnen, ’s avonds in oranje licht gezet. Ook zijn er op diverse plekken in de stad vlaggen met de tekst ‘Stop geweld tegen vrouwen’ en posters te zien. 

Melding doen

In Nederland kan (huiselijk) geweld tegen vrouwen en meisjes gemeld worden via het landelijke telefoonnummer 0800 2000. Daarnaast wordt gestreefd naar uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor slachtoffers van huiselijk geweld en meer aandacht voor preventie.