Johan Deurwaarder, bondsscheidsrechter GJS – Fotografie: Johannes van Camp

“Winnen doe je met z’n allen”

Respect op en langs het sportveld. Het is nogal eens onderwerp van gesprek. Johan Deurwaarder kan erover meepraten. Hij is al meer dan 40 jaar KNVB-scheidsrechter jeugd 14-19 jaar.

“De agressie op het voetbalveld is de laatste jaren helaas toegenomen”, meent Johan. “Ze roepen tegenwoordig maar van alles. Ik laat het langs me heengaan. Maar… ze weten wel wat ze aan me hebben. Voor de wedstrijd zeg ik altijd: ‘mondje dicht anders is het gele kaart’. Dat helpt.”

“Onderling hebben ze niet zoveel respect voor elkaar. De rol van trainers/coaches en ouders is daarbij belangrijk. Als de leiding en ouders die jongens of meisjes een beetje opjutten, werkt dat natuurlijk niet mee.”

“Ouders snap ik soms wel. Als je zoon of dochter keihard wordt aangepakt, probeer je dan meer eens in te houden. En ook de spelers zijn maar mensen, met hun problemen waar je niets van weet. Maar toch: hou het leuk met elkaar.”

“Er zijn verenigingen hier in de regio die er goed op inspelen. Daar hangen bijvoorbeeld gedragsregels in de kleedkamer. Voor elke wedstrijd wijzen ze erop: zo gaan we hier met elkaar om. Ook leiders die ingrijpen bij respectloos gedrag. Dat werkt goed.”

Hoe dan ook blijft de balans tussen competitie en plezier lastig. Een wedstrijd wil je tenslotte winnen en niet verliezen. Toch zou het mooi zijn als het spel belangrijker is dan de knikkers. Je sport toch voor je plezier?

“Dat is in ieder geval wel zo bij de schooltoernooitjes”, meent Johan. “Die zijn hartstikke leuk om te fluiten. Natuurlijk zijn het jongere kinderen, maar de competitie is hier ook minder belangrijk. Spelplezier staat voorop. Dat zie je meteen terug in hoe ze met elkaar omgaan.” Het zou mooi zijn als het spelplezier in de voetbalcompetitie wat meer op de voorgrond komt. Dan win je écht met z’n allen.

Coaches en leiders op zoek naar inspiratie voor respect in de sport zijn van harte welkom op de congresavond VerdraagSamen op 25 november.