‘Gorinchem, een stad van ons allemaal, waar iedereen ertoe doet’: dat is waar de gemeente Gorinchem voor staat.

Aan kunstenaar Marco van Trigt de taak een kunstwerk te ontwerpen dat symbool staat voor deze gedachte met als uitgangspunt Artikel 1 van de Grondwet. Hij bedacht om kinderen van de basisscholen erbij te betrekken. Artikel 1 stond daarom centraal in de naschoolse activiteit in de Week van Respect (5 – 11 november). In die week bezocht Marco samen met Jesse en Johannes van Camp basisscholen in verschillende wijken. Hij zat rond de tafel met kinderen van verschillende achtergronden om te praten over respect en tolerantie. Inmiddels zijn al hun uitspraken, ideeën en meningen verzameld en zijn de kinderen gefilmd en gefotografeerd. Marco is volop bezig met de voltooiing van het Artikel 1 kunstwerk dat op 28 november onthuld wordt.

Kinderen: Ambassadeurs van Respect én van de Toekomst

“Verrassend en leerzaam”, vond Marco de gesprekken. Hij was vooral verrast door een school waar een aantal kinderen in groep 7 en 8 mediator is. Speelt er iets, dan grijpen zij in en zoeken ze een oplossing. Zij hebben respect en krijgen op hun beurt respect. Zij noemen hun school een vreedzame school. “Wat een enthousiasme en vuur tijdens de discussies! En dan die openheid en eerlijkheid. Niet alleen op deze school, maar ook op andere scholen die we bezocht hebben. Kinderen begrijpen heel goed waar het om gaat als je praat over respect of over de gebruiken van andere culturen. Ze zien ook dat het lastig kan zijn, maar zoeken een oplossing en laten respectloos gedrag niet gebeuren. Mooi om te zien, omdat zij niet alleen ambassadeurs van respect zijn, maar vooral ook van de toekomst. Ik heb veel opgestoken van de kinderen; zij hebben mij veel geleerd.” Respect begint bij jezelf. En met communicatie en leren van elkaar: superbelangrijk! Een cliché, maar toch: praat mét en niet over elkaar. Dat zorgt voor begrip. Niet alleen in de maand november.

Kunstwerk

Op de sokkel van het kunstwerk is Artikel 1 van de Grondwet gegraveerd. Bovenop de sokkel staan transparante platen. Gegraveerd in de platen de 88 namen van de kinderen. In de achterste plaat een spiegel. Marco: “Kijk in de spiegel en vraag je dan af: wat zie ik, zo omringd door al die jonge ambassadeurs? Kijk wat dát met jou doet!” De kracht van dit kunstwerk? Het is voor iedereen.