Mr. Mariette Fleur, advocaat – Fotografie: Johannes van Camp

“Respect, ook als het uit de hand loopt”

Soms kan het enorm misgaan. Loopt een conflict of situatie zo uit de hand, dat er geen respect meer is. Gelukkig hebben we dan de rechter nog. Rechtspraak is dé manier om een conflict op te lossen. Toch?

“Nou, volgens mij is het dat niet.” Aan het woord is Mariette Fleur, advocaat in familie-, jeugd- en strafrecht te Gorinchem en Leerdam. Mariette maakt zich hard voor de zaak, maar heeft vooral hart voor de mensen in de zaak.

“Jong en onervaren begon ik mijn studie ook met het idee dat rechtspraak de beste manier is om een conflict op te lossen. Je verwacht dat de regels goed in elkaar steken, altijd eerlijk en onpartijdig uitpakken, ongeacht de positie van de betrokkenen. In de praktijk blijkt dat niet zo. Daarom ben ik na mijn studie al vrij snel mediator geworden.”

Weer respect vinden voor elkaar
Een mediator is een bemiddelaar die helpt om een probleem tussen partijen op te lossen. En dat is precies wat Mariette ook in haar rol als advocaat probeert: partijen weer tot respect voor elkaar te brengen. Bijvoorbeeld bij echtscheidingen.

“Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Dan zie ik het als uitdaging om de ex-partners weer de draai te laten maken naar wat ze samen blijven: papa en mama. Betekent niet dat ik leuk, lief en aardig wil zijn. Maar wel naar de verbinding zoek. Bij hard tegen hard wint uiteindelijk niemand. Een gezamenlijke oplossing levert voor alle betrokkenen meer op dan wanneer de rechter de knoop moet doorhakken.”

Respect in strafrecht
Het respect terugvinden. Hoe moeizaam soms ook, je kunt je voorstellen dat het bij echtscheidingen kan lukken. Maar in het strafrecht? Ook daar ziet Mariette het soms bij daders gebeuren.

“Er zijn daders die het respect en de capaciteiten hebben om onder ogen te zien wat ze hebben aangericht. En met hetzelfde respect besluiten een feit niet voor zichzelf in de verdediging te gebruiken, wanneer dit hun slachtoffer nog meer zou beschadigen. Dat maakt niet goed wat iemand gedaan heeft. Maar die persoon probeert dan in ieder geval nog te doen wat hij kan.
Dat vind ik echt getuigen van respect.”