Aya Mohammad: “Het is fijn om hier te zijn zonder angst”


Wij vinden het normaal om in vrijheid te leven en je mening te kunnen geven. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Aya Mohammad is statushouder. Zij komt uit Damascus in Syrië. In 2017 kwam zij met haar moeder en broer naar Nederland. In haar vaderland kun je niet in vrij en veilig leven.

Aya’s vader was eerder naar Nederland gevlucht. Samen met haar moeder en broer mocht ze ook naar Nederland in het kader van gezinshereniging. ”Voor wij naar Nederland kwamen, kregen wij al een verblijfsvergunning, die 5 jaar geldig is. Daarna ben ik officieel Nederlandse”, zegt Aya lachend.

Aya is een spontane, enthousiaste en slimme meid. Ze vertelt hoe fijn het is om in vrijheid en veiligheid te kunnen leven, wonen, leren, met vriendinnen af te spreken en overal over te kunnen praten. 
“Mijn land wordt verscheurd door de burgeroorlog en Damascus is grotendeels verwoest. Het was niet makkelijk voor mij om daar te leven. Je moest altijd op je hoede zijn. Het is fijn om hier te zijn, om zonder oorlog of dreiging te leven.”

“De mensen hier zijn open en vriendelijk. Er is hier heel veel en je kunt hier heel veel. Ook vind ik dat de mensen hier respect voor elkaar hebben. In Nederland hoef ik me geen zorgen te maken over morgen. 
Ook mijn broer en moeder zijn blij dat ze hier zijn.”

Aya heeft in één jaar tijd Nederlands geleerd via de internationale schakelklas, op het Da Vinci college. Ze heeft nu nog 3 jaar MBO voor de boeg en dan is de volgende stap HBO, richting ICT. Ze wil verder, ze wil vooruit.
“In Syrië heb ik een diploma gehaald dat vergelijkbaar is met HAVO. Ik ben hard bezig om goed Nederlands te leren, zodat ik verder kan leren. Mijn doel? Een baan in de ICT,” zegt ze enthousiast.

Voorlopig geniet Aya volop van haar leven in Gorinchem. Zo ontdekte ze tot haar verrassing dat ze een goed oog heeft voor fotografie. Binnenkort is haar werk te zien in de bibliotheek van Leerdam.