Hafize Yildiz en Marijke Vendel

Multiculti vrouwen kookgroep

Sinds 1998 bestaat er in Gorinchem een kookgroep voor vrouwen afkomstig uit allerlei verschillende landen. Elkaar beter leren kennen en begrijpen door met en voor elkaar te koken bleek een ‘gouden’ concept. Inmiddels bestaat de kookgroep al ruim 22 jaar. Vrouwen uit heel Gorinchem nemen deel.

Elkaar respecteren

Oprichtster en vrijwilliger van het eerste uur Marijke Vendel vertelt. “Voor corona kwamen wekelijks gemiddeld 20 vrouwen afkomstig uit landen als Marokko, Turkije, Suriname, Syrië, Zuid-Amerika, Afghanistan, Afrika en natuurlijk uit Nederland bij elkaar. De grondregel van deze 

bijeenkomsten is elkaar te respecteren. En dat alle beslissingen die gedurende de bijeenkomst genomen worden op democratische wijze tot stand komen. Oftewel via het principe van de meeste stemmen gelden. Tot op heden heeft dit nog nooit in al die jaren problemen opgeleverd”. 

Traditie

Gedurende het jaar komt de kookgroep wekelijks bijeen op een locatie in de Gildenwijk. Behalve in het winterseizoen, dan komen we 1 keer per maand bij elkaar. Per keer verzorgt een groep vrouwen de maaltijd. Zij koken dan volgens hun eigen traditie. De kosten worden gedeeld. Ook de huur van de ruimte waar de kookgroep gebruik van maakt, wordt betaald door de groep. Naast koken maken de vrouwen ook regelmatig op eigen kosten een uitstapje
met elkaar. “We hebben al veel plaatsen en musea bezocht
zoals Rotterdam, Den Bosch, Leerdam, maar ook bijvoorbeeld Slot Loevestein”.

Helaas kan de kookgroep sinds corona niet meer bij
elkaar komen. En zijn ook de uitstapjes even van de baan. “Maar zodra het weer kan en veilig is, gaan we gewoon door, aldus Marijke Vendel.

Lijkt het je ook leuk deel te nemen aan de Multiculti vrouwen kookgroep? Stuur een mailtje naar: respect@gorinchem.nl