Het is mooi om te zien dat zoveel Gorcumers zich met een bloem hebben laten fotograferen voor de Boom van Tolerantie. Samen zijn zij onze ambassadeurs voor tolerantie. Je kunt geen bushokje voorbijlopen of je ziet één van hen afgebeeld. Een opvallende campagne voor de Maand van Respect. Uit al die foto’s zijn 100 portretten gekozen voor het Tolerantiepad. Verdeeld over 7 linies, over een lengte van vijf kilometer, zie je de komende maanden deze foto’s in de bomen op de vestingwal.

24 november was de feestelijke opening van het Tolerantiepad. Het was druk bij De Harmonie op de stadswal. Om 10.00 uur was het al dringen om naar binnen te kunnen. De speech van Johannes van Camp over het project tolerantie was het startschot voor de opening van het Tolerantiepad. Na zijn speech werd er via een videoverbinding overgeschakeld naar Gorinchem-Oost, waar
burgemeester Melissant bij de stadsgrens het bord ‘Stad van Tolerantie’ onthulde, samen met een groep enthousiaste schoolkinderen. Hiermee verklaart zij Gorinchem tot eerste Stad van Tolerantie! Een mooi en ontroerend moment voor Johannes van Camp, pleitbezorger van de Stad van Tolerantie.

Kippenvel bij alle bezoekers. Ook het verhaal van twee ambassadeurs voor tolerantie maakte indruk. Tijd om het Tolerantiepad zelf te ervaren. Gezamenlijk liep iedereen het Tolerantiepad af en stond men stil bij de foto’s.  ‘Indrukwekkend’ en ‘bijzonder’; zo maar een paar opmerkingen die je veel hoorde. Mooi om te zien dat bij de foto’s opnieuw gesprekken op gang kwamen. De wandeling eindigde bij de Kamer van de Tussentijd in het Gorcums Museum. De Stad van Tolerantie en het Tolerantiepad zijn geopend! Neem ook eens een kijkje. De foto’s zijn de komende maanden te zien op de stadswal.